Vízivad vadászata védett területen - miért ne?
Gyakorlati példa a vadbiológia közvetítő szerepére a vadgazdálkodó és a hivatásos természetvédelem között

Helyszín: BROHT: Biosphärenreservat Oberlausitzer Heide- und Teichlandschaft azaz
Oberlaisitzi Tóvidék Bioszférarezervátum, Németország

Vadászati koncepció (kidolgozta a Müncheni Vadbiológiai Társaság)

  1. Csak a gyakori fajok vadászata megengedett: tőkés és kontyos réce, szárcsa. A többi víziszárnyas védelem alatt áll.
  2. Kötelező a teríték folyamatos értékelése mindhárom vadászható faj esetében.
  3. Elsődleges szempont a pihenő madarak nyugalmának biztosítása. Ezért a zavarások csökkentése érdekében korlátozni kell a vadászattal érintett területeket és a vadászat idejét.
  4. Körültekintő odafigyelést kíván a rezervátum teljes növény és állatvilága. Ezért előzetes egyeztetés a BROHT-tal a tiltott területekről. Különös védelmet élvez a nádállomány.
  5. A külső energiafelhasználást a lehető legkisebb mértékűre kell leszorítani: A vadászok gyülekezője a településen történjen, a vadászterületet közösen kell megközelíteni (mg. vontató pótkocsiján ülve)
  6. A környezetkárosítást minden esetben kerülni kell. Habár megengedett az ólomsörét használata, lehetőleg kerüljék a vadászok használatát. A töltényhüvelyek gyűjtése kötelező, erőgépek használata lehető legkisebb mértékű.
  7. Állatvédelmi kifogások figyelembe vétele. Legalább 1 kutya/4 vadász, inkább 1 kutya /3 vadász. Vadászat reggel, utánkeresés délután, példás vadászatszervezés.

Valóság: a koncepció kiteljesedett és gyakorlattá vált, némi módosulással és közmegelégedésre működik.

Engedmény a vadászok részére: társas vadászatok este, a bérlők alkalmanként egyénileg is vadászhatnak 1-2 példány erejéig ("konyházás")

< vissza