Új megoldással próbálkozunk...


A helyi jelentős földművelő gazdálkodóval, a Négyhatár Kft-vel együttműködve kísérletet teszünk a vadállomány élőhelyének javítására. A hagyományos mezőgazdálkodás törvényszerűségeinek megfelelően őszre üres lesz a határ, kevés takarást, táplálékot nyújtva a vadállománynak.

Ezen szerettünk volna változtatni, mikor megkerestük a cég ügyvezetőjét, Csjernyik Istvánt, aki maga is hasznos javaslatokat tett a megoldás érdekében. Első lépésben a KFT által művelt területek közül azokon a parcellákon, ahol repce, gabona, vagy borsó tarló található és tavaszi vetésű növény következik majd, szegélyszerűen vetőmagkeveréket vetettünk. A lényeg, hogy az őszi kritikus időszakra összesen mintegy 18 km hosszan  4 m (vetőgépnyi) szélessségben  fagyálló repce, mustár, tarlórépa, olajretek fajtákból álló keveréket vetettünk. A technológia során tárcsázást követően Lajta vetőgéppel végeztük a vetést, amit gyűrűshengerezés követett. A vetésre közvetlenül a tárcsázást követően került sor augusztus 19-én. A képen a 24-ei állapot látható, a szikleveles keresztesvirágú csíranövények. A vetőmag Günter Claußen által összeállított CL 1600 elnevezésű keverék. (www.wildacker.de)

Reméljük, hogy a szeptember-december hónapokban kifejlődő fagyálló növényzet javítja a vadállomány túlélési esélyeit és ezáltal bővíti a mi vadászati lehetőségeinket is.

Köszönjük a Négyhatár Kft munkatársainak és vezetőjének, Csjernyik Istvánnak a segítő szándékot és a közreműködést.

4 hét múlva:

2

3

< vissza