Kék vércse megmentése


Térségünkben kezdetét vette a kék vércse megmentését szolgáló európai támogatást élvező kék vércse védelmi program. Részletesen az alábbi oldalon lehet tájékozódni:

http://www.falcoproject.hu/hu/content/news#mme363

Rádiós nyomkövetővel vizsgáljuk a kék vércsék vadászati szokásait.
Kék vércse-védelmi Munkacsoport (2007/07/18)

14 kék vércsét szereltek fel rádiós nyomkövetővel a Magyar Madártani Egyesület munkatársai és önkéntesei a LIFE-Nature projekt keretében. A madarak zsákmányszerzési szokásait a fészkelési idő alatt, heteken keresztül követik nyomon Kardoskút határában.

Ilyen típusú, vagyis rádiós nyomkövetővel történő megfigyelésre eddig még nem volt példa. A szakemberek vizsgálják, hogy a megjelölt egyedeknek milyenek a vadászati és táplálkozási szokásaik, mely élőhely típusokon, például legeltetett-, kalászos vagy pillangós területeken vadásznak, mekkora sikerrel teszik ezt, és mit esznek.

A kutatók reggel és délután 4-4 órán át folyamatosan követik többek között Tangát, Betyárt, Othellót, Pankát, Piroskát és Melóst, a faroktollaikra rögzített rádióadók segítségével. Annak megfigyeléséhez, hogy a madár pontosan hol csap le és milyen zsákmányt szerez, fizikailag a nyomukba kell szegődni, s távcsővel folyamatos megfigyelés alatt kell tartani az állatokat. Egy kék vércsét hárman figyelnek egy nap, egyikük a fészeknél áll, ketten pedig autóval követik a madarat, amint elhagyja költőhelyét. A kutatók egyike távcsővel figyel, és adatokat diktál, míg társa lejegyzi azt.

A tervek szerint Heves megyében is 5-10 madarat akarnak rádióadóval felszerelni, az elmúlt hetekben két madáron már meg is történt.

A kutatási eredmények az agrár-környezetgazdálkodás zonális célprogramjainak megalkotásához, s a 2009-től támogatásra kerülő területek pontos meghatározásához is felhasználásra kerülnek.

< vissza